Hlavní stranka Vinařství Vinař Seznam vín
Prodejny Jižní Morava

VINAŘSTVÍ  "NESYT  LAKE  WINES"



fotka:  rybník Nesyt, Valtice

Rybník Nesyt a vinice blízko Sedlece s Valticemi v pozadí.

“Nesyt Lake Wines“, anebo "Vinařství u Nesytu", je název malého vinařství provozovaného Angličanem usídleným na Jižní Moravě, v tradičním vinařském regionu České republiky poblíž hranic s Rakouskem. Vinařství bylo založeno v roce 2003 ve Valticích a dnes má sídlo nedaleko v Sedleci u Mikulova na Ovčárně. Blízký rybník Nesyt je inspirací pro název vinařství i design vinět. Rybník Nesyt založila šlechtická rodina Lichtenštejnů z Valtic v 15. století; je největší z kaprových rybníků v dané oblasti a výraznou dominantou Lednicko-Valtického areálu zapsaného na seznamu UNESCO. Nesyt se svými rákosovými plochami a rozmanitými druhy vodního ptactva je také národní přírodní rezervací.


fotka:  zámek Valtice

Zámek  Valtice






fotka:  výrobní hala v Sedleci

Výrobní hala v Sedleci

“Nesyt Lake Wines“ je specializovan na výrobu poměrný malý počet odrud,  kdežto mistní vzik je vyrobět mnohokrát víc, až zhruba patnáct nebo dvacet jiných odrudových vín každy rok.  Cílem firmy je vyrobit co nejlepší vzorky vín z těchto tří klasických odrůd vypěstovaných v okolí :

      • Veltlínské zelené
      • Ryzlink rýnský
      • Rulandské modré





Hrozny se koupí od místních pěstitelů, kteří respektují ty důležité parametry, které hodně ovlivňují kvalitu vína, jako je úroda, ruční sklízení i datum sklizně.  Hrozny pochází z těch vinařských obcí:


        • Valtice
        • Úvaly
        • Sedlec
        • Mikulov
        • Velké Bílovice

fotka:  hrozny, Valtické vínobrani




obraz: kapr

Víno k jídlu   -  jídlo k vínu

Vína jsou zamýšlena jako doprovod k jídlu, proto jsou většinou suchá nebo polosuchá. Je to v protikladu s místní zálibou ve sladších vínech, která se obvykle pijí samotná při různých společenských příležitostech, ne jako doplnění pokrmu. Samotný rybník Nesyt nabízí spoustu variací ke kombinacím jídla a bílého nebo červeného vína. Rybník je využíván nejen k chovu tradičního vánočního kapra, ale chová se i štika, candát, úhoř a sumec. Kromě toho se v rybníku a jeho okolí hojně vyskytují kachny a husy, četná je divoká zvěř jako divoké prase, vysoká, zajíc a bažant.  V rozsáhlých okolních lesích se dá také najít úroda hub a místní restaurace se těmito dary lesů a luk nechávají inspirovat v nabídce jídel.





Vína kvasí a zrají bud´ v moderních nerezových tancích nebo v tradičních 225litrových dubových sudech (francouzský barik). Vína úspěšně zrají v lahvi a časem získávají na komplexnosti.  Před dodáním     na trh už mají za sebou určitou dobu zrání v lahvích.  Tato skutečnost kontrastuje s mnoha jinými víny z regionu, která se vyrábějí pro brzkou konzumaci, často již několik měsíců po sklizni. Taková vína můžou být velmi atraktivní v mládí, ale obvykle to znamená, že nedozrávají dobře v lahvích a často se v pohostinstvích a restauracích prodávají jako rozlévaná vína servírovaná přímo z velkoobjemových nádob.   

fotka: nerezové tanky




fotka: barikové sudy ve sklepě

Český systém klasifikace vín je založen na přirozených hladinách cukru v hroznech v době vinobraní, stejně jako je tomu v Rakousku a Německu. Vinařství Nesyt Lake Wines tento systém nepoužívá a vína jsou prostě označena jako „Moravské zemské víno“ (MZV) jako obdoba francouzského „Vin de Pays“. Máme pocit, že jméno vinaře je užitečnějším vodítkem kvality a víno v lahvi musí „mluvit za sebe“. Francouzští vinaři dělají něco podobného, když uvádějí na trh „Vin de Pays“ místo „Apellation d´Origine Contrôlée" (AOC). Takový přístup má výhodu jednoduchosti a šetří čas i peníze. Od roku 2012 jsou takováto vína známá v Evropské unii jako vína s  „Indication Géographique Protégée" (IGP).       






I když se celkový styl vín stále dotváří a dolaďuje ve světle zkušeností, globální přístup k výrobě vína se dá popsat spíše jako francouzský než český. Zčásti je tomu snad proto, že vinař v minulosti získal zkušenost s mezinárodními styly vín a také proto, že zpočátku zažil profesionální výrobu vín v jihozápadní Francii.  Cílem je vyrobit škálu vín, která budou mít osobitý charakter a která zároveň odrážejí něco ze svého původu: podmínky specifické právě pro tento region ve střední Evropě, kde se hrozny pěstují.

fotka: lahvované víno ve skladě








zpět nahoru